Hoe oud kunnen spinnen worden?

Dieren en planten
Vogelspin

Spinnen zijn er in verschillende soorten en deze spinnensoorten worden niet allemaal even oud. De spinnen in Nederland worden ongeveer 1 of 2 jaar oud. De kruisspin leeft bijvoorbeeld maar 1 jaar. De vogelspin, de Tarantula, kan wel 20 jaar oud worden!

Soorten spinnen

Veel mensen zijn er doodsbang voor, spinnen. In Nederland zijn er meer dan 600 soorten te vinden. Wist je dat in een huis wel meer dan 1500 spinnen verborgen zitten? Jakkes!

Kruisspin

In Nederland zie je in het najaar vaak veel kruisspinnen. De kruisspin leeft maar één jaar. In de winter zit de kruisspin in een soort ei, spinsel. In het voorjaar komen de kleine spinnetjes uit. Aan het einde van de zomer, begin van de herfst zijn ze volgroeid, dan zien wij de spinnen ook het meest. Aan het einde van de herfst gaan ze vaak dood, maar voordat ze overlijden leggen ze wel eitjes en zorgen ze dat die goed verpakt zitten. In het voorjaar kruipen de nieuwe kruisspinnetjes dan weer uit hun spinsel. Kruisspinnen zien dus nooit hun ouders!

Vogelspinnen

Vogelspinnen kom je niet zo vaak tegen in huis (gelukkig?). Er zijn soorten vogelspinnen die heel oud kunnen worden voor een spin. Wist je dat de Tarantula (vogelspin) wel twintig jaar oud kan worden? En de Mexicaanse roodknievogelspin wel ruim dertig jaar kan worden!