Hoe komen slakken aan hun huisje?

Dieren en planten
Een slak

Gijs wil weten hoe slakken aan hun huisje komen. Samen met Jochem bezoekt hij Marijke de Jong, bioloog, die het antwoord geeft. Marijke weet alles van slakken. Ze laat enkele microscopische opnamen van slakkeneieren zien. Jochem en Gijs houden ook een slakkenrace, maar eerst het antwoord op de vraag!

De poelslak

Slakken bestaan in verschillende soorten en maten. De poelslak begint als een heel klein eitje in een soort van sliertje snot. In dat sliertje snot zitten wel honderd andere eitjes verstopt. Na ongeveer twee weken zie je dat de kleine slakjes rondkruipen in een soort van schaal. Slakken worden dus met een huisje geboren.

Kalkachtige stof

Het huisje groeit gelukkig mee en een slak zorgt daar zelf voor. Een klier in de mantel van de slak of de rughuid van een slak zorgt voor de aanmaak van een kalkachtige stof. Een slak maakt vervolgens steeds meer kleinere ribbeltjes aan en hierdoor wordt het huisje steeds groter. Een huisje beschermt een slak tegen uitdroging en tegen andere dieren die de slak anders zouden opeten.

Weetjes

1. Slakken hebben geen botten en horen daarom bij de groep weekdieren.

2. De grote poelslak kan zowel het vrouwelijk als het mannelijk geslacht aannemen. Tijdens de paring zoeken de slakken eerst zelf uit wie het mannetje en het vrouwtje wordt.