Hoe herkennen pinguïns elkaar?

Dieren en planten
pinguin

Hoe herken jij mensen die je kent? Is het hoe ze praten, hoe ze eruit zien, of hoe ze zich gedragen? Net zoals wij, kunnen dieren elkaar ook herkennen. Pinguïns bijvoorbeeld. Maar hoe doen ze dat?

Uniek stemgeluid

Pinguïns herkennen elkaar vooral aan het stemgeluid. Net zoals mensen elkaar alleen al aan de stem kunnen herkennen. Elke pinguïn heeft een eigen unieke zang. Dat is wel zo handig, want pinguïns leven in kolonies van soms wel duizenden soortgenoten. Wanneer een mannetje en vrouwtje van een koppeltje elkaar uit het oog zijn verloren, kunnen ze elkaar alleen door zang weer terugvinden.

Zangduetten

Er zijn soorten pinguïns die elk jaar een andere partner hebben, zoals de keizerspinguïn. De volwassen pinguïns blijven elkaar trouw tot hun jong groot genoeg is om voor zichzelf te zorgen. De baltsperiode wordt gebruikt om het ritmische geluid van de nieuwe partner goed te leren kennen. Ze maken dan lange zangduetten, en zingen om de beurt in een opvallende houding met de kop omlaag.

Pinguïn crèche

Pinguïnouders herkennen hun jong al vanaf de eerste dag aan zijn geluid. Wanneer de jongen wat ouder zijn, zitten ze in een grote crèche bij elkaar als de ouders gaan vissen. Als één van de ouders terugkomt om het jong te voeden, loopt hij naar de crèche en roept. Het jong roept terug en al roepend lopen ze op elkaar af.