Wie waren de Witte Wieven en hebben ze echt bestaan?

De maatschappij
Een mistig bos

Ten eerste geloofden mensen in het verleden dat er veel meer was tussen hemel en aarde. Ze geloofden niet alleen in God, maar ook in engelen, duivels, zielen en bovennatuurlijke wezens. Tot bovennatuurlijke wezens behoren spoken… en de Witte Wieven (=witte vrouwen). Vele verhalen gaan rond over de Witte Wieven, maar hebben ze wel echt bestaan? Het is een blijft een mythe. Sommige mensen geloven het en andere mensen niet.

Mistflarden

In Nederland geloofde men vooral in het Oosten van het land in Witte Wieven, omdat ze in verband werden gebracht met de mistflarden die daar ’s avonds en ’s nachts opdwarrelden uit het drassige land. Mistflarden is een net ontstane mist die door een zwakke wind van plaats verandert. De mist buiten het veilige dorp werd dus aangezien voor bovennatuurlijke wezens.

Liefde in plaats van rijkdom

Vroeger hadden jongeren weinig te zeggen over met wie ze trouwden; dat maakten de ouders namelijk wel uit! Vooral bij rijke mensen was een huwelijk dé manier om hun bezittingen (zoals land, boerderijen en goederen) te vergroten. Het verhaal van de Witte Wieven was vooral populair bij de mensen die vonden dat je uit liefde met elkaar moest trouwen in plaats van met degene die de ouders hadden gekozen. Zij kozen voor echte liefde in plaats van rijkdom. Zo kent het dorpje Zwiep in Nederland een verhaal over de liefde en de Witte Wieven.

Volksverhaal

Een bekend volksverhaal gaar over een meisje genaamd Johanna. Zij was verliefd op Albert, zoon van arme boeren. Maar de vader van Johanna vond Hendrik een betere partij voor zijn dochter. Waarschijnlijk had Hendrik meer geld. De vader van Jonanna bedacht een proef en liet de twee jongens naar het bos van de Witte Wieven gaan. Hendrik was te bang en wilde al snel het donkere bos verlaten, terwijl Albert naar het hol van de Witte Wieven ging. Hij werd even achterna gezeten en rende zo hard als hij kon naar het huis van Johanna.

Vreemd

De boodschap van het verhaal is en blijft: "De liefde overwint alles!" Tegenwoordig kijken we vreemd aan tegen de praktijk van uithuwelijken, maar dit heeft ook bij ons lang bestaan. Denk jij dat dit verhaal echt waar is?

Bron: Sagen-expert Theo Meder van het Meertens Instituut