Wat doet een steward?

Wat doet een steward?

Marc wil graag weten wat een steward doet. Samen met Ewout gaat hij 12 uur op pad met een steward van de KLM.

08.00

De moeder van Marc is vroeger zelf stewardess geweest. Zij legt uit wat een steward(ess) nog allemaal moet doen voor een vliegtuig kan vertrekken. Zo moeten passagiers eerst weten hoe de riemen en de stoelen werken. Waar ze een zwemvest kunnen vinden, en wat ze moeten doen met een zuurstofmasker. Daarnaast zorgt een steward(ess) er ook voor dat de reizigers weten waar de nooduitgangen zitten. Met die informatie op zak vertrekken Ewout en Marc richting Schiphol.

Lees ook: Hoe wordt een vliegtuig gewassen?

12.00

Rob van Hout is een steward. Marc en Ewout kijken met hem mee terwijl hij uitlegt wat je moet doen voor je kan vertrekken. Eerst wordt er ingecheckt. Zo kan de steward zien wie de piloot is en wie zijn collega’s aan boord zijn. De vlucht van vandaag vertrekt richting Genève.

13.15

Om kwart over een gaat de gate open. Stewardess Charlotte en steward Rob zijn als een van de eerste mensen aan boord. Zij controleren of alles in orde is. Zijn er brandblussers? Zit er voldoende zuurstof in de zuurstoftank? Daarna komt de rest van de bemanning aan boord.
De passagiers volgen daarna. Bij de ingang van het vliegtuig wordt gecontroleerd of iedereen een boardingpas heeft.

Lees ook: Hoe komt mijn koffer in het goede vliegtuig?

13.45

De vlucht vertrekt vanaf Schiphol. Pas als het lampje ‘riemen vast’ uit is mogen de mensen gaan bewegen. Dan gaan ook de stewards en stewardessen aan het werk. Ze stellen zich voor over de intercom van het vliegtuig. Daarna helpt Marc Rob met het uitdelen van eten en drinken aan boord.

15.15

De vlucht duurt ongeveer anderhalf uur. Best lang als je vliegangst hebt. Aan boord is een mevrouw met vliegangst, en Marc en de andere stewards doen hard hun best haar gerust te stellen.

Lees ook: Wat gebeurd er als een vliegtuig is geland?

16.00

De deuren gaan open en de passagiers mogen het vliegtuig verlaten. Veel tijd voor een pauze is er niet. Het vliegtuig moet namelijk weer terug richting Amsterdam. De schoonmaakploeg komt langs, de catering wordt opgeruimd en aangevuld en dan is het vliegtuig klaar voor de terugvlucht.

Rate this article

  • love 18% love
  • lol 32% lol
  • omg 18% omg
  • pff 32% pff
site-footer-logo