Waarom worden er in Amerika heel veel films gemaakt en in Nederland niet?

De maatschappij

In Amerika worden jaarlijks duizenden films gemaakt. In Nederland zijn dat er veel minder! In 2006 zijn er bijvoorbeeld 24 ‘bioscoop’films gemaakt. En ook een aantal kleinere films.
Dit heeft verschillende redenen:
• In de Verenigde Staten van Amerika wonen veel meer mensen en is er een veel grotere filmindustrie. Omdat er veel meer mensen wonen dan in Nederland is er sowieso een veel groter publiek voor de ‘eigen’ Amerikaanse films.
• De Amerikaanse filmindustrie heeft ook een veel langere geschiedenis dan de Nederlandse filmindustrie. In Hollywood werd in 1911 de eerste filmindustrie opgericht. Hollywood ligt tegen Los Angeles aan. (het hoort bij Los Angeles).
• Er is in Amerika veel meer geld beschikbaar dan in Nederland om films te maken. Het Nederlandse bedrijfsleven ziet de Nederlandse film niet als een goed exportproduct.
• Een ander groot voordeel is dat Engels een wereldtaal is en films in het Engels veel beter verkocht kunnen worden aan andere landen dan films in het Nederlands.
• En ook heeft het te maken met cultuur. Veel populaire Amerikaanse films (die noemen ze ook wel ‘blockbusters’ worden gemaakt volgens een bepaalde formule: er spelen bekende filmsterren in, de film heeft een happy end, het verhaal spreekt veel mensen aan en er wordt veel reclame voor gemaakt. Een slimme aanpak dus. Bioscoopeigenaren in verschillende landen durven het wel aan om populaire Amerikaanse Hollywoodfilms (ze zijn voornamelijk gemaakt in Hollywood) te kopen. Het publiek komt toch wel!
Nederlandse films hebben vaak meer betrekking op de Nederlandse cultuur en zijn minder geschikt voor het grote Amerikaanse publiek.

Maar wist je dat de grootste filmindustrie in India is? Dat heet Bollywood. Die films zijn meestal in het Hindi gesproken met vaak een Engelse ondertiteling. De films zijn een soort musicals ver liefde en onrust. De films zijn ook leuk om naar te kijken, zonder dat je ze verstaat, daarom zijn ze ook zo populair!