Waarom is Prinsjesdag op de derde dinsdag van september?

De maatschappij
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima

Prinsjesdag heb je vast al eens op televisie gezien. Dat evenement met de gouden koffer. Prinsjesdag is een paar keer verplaatst. Zo was Prinsjesdag eerder op de derde maandag van september, maar hierdoor moesten veel volksvertegenwoordigers op zondag al vertrekken om in Den Haag te kunnen zijn. Omdat zondag een rustdag was, hebben ze Prinsjesdag verplaatst naar de derde dinsdag van september. 

Stukje geschiedenis

Elk jaar vertrekt de koning naar de Ridderzaal waar hij de troonrede voorleest. Meer dan 200 jaar geleden was Prinsjesdag de dag waarop Prins Willem V jarig was: 8 maart. Dit was een feestdag, waarbij iedereen het oranjegevoel kreeg. Een soort Koningsdag dus. 

Vergaderen

Een paar jaar later, in 1815, ontstonden de Eerste en Tweede Kamer. Zij moesten samen vergaderen over de troonrede. Zij besloten dit op de eerste maandag van november te doen. Veel mensen vonden dit te laat in het jaar, waardoor het uiteindelijk de derde maandag van september werd. Deze dag werd Prinsjesdag genoemd.

Rustdag

Na een paar jaar werd de dag weer veranderd. Veel volksvertegenwoordigers moesten namelijk op zondag al van huis weg om maandag in Den Haag te zijn. Dit beviel hen niet, omdat zondag een verplichte rustdag was. Daarom werd de troonrede verplaatst naar dinsdag. Dit is niet meer veranderd, waardoor Prinsjesdag nog steeds op de derde dinsdag van september wordt gehouden