Naar vraag & antwoord

Waarom mag de Nederlandse politie Nederlandse boeven in België niet vangen? De maatschappij

Bekijk antwoord
Waarom mag de Nederlandse politie Nederlandse boeven in België niet vangen?
Waarom mag de Nederlandse politie Nederlandse boeven in België niet vangen?

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

De Nederlandse politiemeneren mogen geen Nederlandse boeven vangen in België omdat de politiemensen uit de verschillende landen alleen maar toestemming hebben om in hun eigen land te werken.

Vroeger (voor 1993, dat is niet eens zo lang geleden) hadden we in Nederland twee soorten politie: de Gemeentepolitie en de Rijkspolitie. Een gemeentepolitieagent mocht toen alleen optreden binnen zijn of haar gemeente. Als hij of zij buiten de gemeente was en er gebeurde iets mocht hij of zij in principe niet ingrijpen.

Een agent van de rijkspolitie was bevoegd om in het hele land op te treden tegen overtredingen en misdrijven. Dit was natuurlijk heel raar en gelukkig is dit ook niet meer zo. Alle agenten mogen nu overal in Nederland in actie komen.

In sommige gevallen mag de Nederlandse politie ook over de grens optreden. Omdat de Nederlandse politie en de Duitse Polizei een overeenkomst hebben gesloten, surveilleren ze soms samen rond de grens tussen Nederland en Duitsland en is er zelfs een gemeenschappelijk politiebureau (of Polizeiburo?).

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges