Waarom hebben dokters groene kleding aan als ze opereren?

Waarom hebben dokters groene kleding aan als ze opereren?

Waarom zouden dokters groene kleding aanhebben als ze gaan opereren? Willem Wever nam een kijkje in het ziekenhuis en weet daarom het antwoord!

Speciaal gereinigd


Iedereen op de operatie-afdeling van een ziekenhuis draagt blauwe kleding. Deze kleding is speciaal gereinigd en bevat minder bacteriën dan gewone kleren. Dat is heel belangrijk want bacteriën kunnen wondinfecties veroorzaken, waaraan de patient zou kunnen doodgaan. Daarom wast een chirurg voor het opereren zijn handen ook erg goed, hij wrijft ze ook in met alcohol, zodat zijn handen helemaal schoon zijn.

Lees ook: Waarom staat er bij een ziekenhuis en apotheek een slang?

Mondkapje en handschoenen


In de operatiekamer moet iedereen een mondkapje opdoen en handschoenen aantrekken. Ook de patient moet steriel worden. Zijn bacteriën worden weggehaald met een soort jodium en hij wordt bedekt met steriele groene doeken.

Groene jas


Over de blauwe kleding draagt de chirurg een groene jas. Die jas is steriel. De reden voor de kleur groen is dat de kleding donker moet zijn, want dat reflecteert niet en geeft rust aan je ogen. Dat is heel belangrijk omdat chirurgen soms wel uren achter elkaar zeer geconcentreerd moeten werken. Op donker is bloed ook minder zichtbaar. Men heeft gekozen voor groen omdat deze kleur aan de voorwaarden voldoet.

Weet jij ook...

Wat een verpleegkundige op de kraamafdeling doet?

Hoe een narcose in het ziekenhuis werkt?

Rate this article

  • love 19% love
  • lol 19% lol
  • omg 30% omg
  • pff 33% pff
site-footer-logo