Waarom hebben dokters groene kleding aan als ze opereren?

De maatschappij
Chirurgen

Dokters dragen goed gereinigde blauwe kleding met daarover een groene jas. De reden voor de kleur groen is dat de kleding donker moet zijn, want dat reflecteert niet en geeft rust aan je ogen. Dat is heel belangrijk omdat chirurgen soms wel uren achter elkaar zeer geconcentreerd moeten werken. Op deze kleur is bloed ook minder zichtbaar.

Gereinigd

Iedereen op de operatie-afdeling van een ziekenhuis draagt blauwe kleding. Deze kleding is speciaal gereinigd en bevat minder bacteriën dan gewone kleren. Dat is heel belangrijk want bacteriën kunnen wondinfecties veroorzaken, waaraan de patiënt zou kunnen doodgaan. Daarom wast een chirurg voor het opereren zijn handen ook erg goed, hij wrijft ze ook in met alcohol, zodat zijn handen helemaal schoon zijn.

Mondkapje en handschoenen


In de operatiekamer moet iedereen een mondkapje opdoen en handschoenen aantrekken. Ook de patiënt moet steriel worden. Alle bacteriën worden weggehaald met een soort jodium en de patiënt wordt bedekt met steriele groene doeken.

Groene jas


Over de blauwe kleding draagt de chirurg een groene jas. Die jas is steriel. De reden voor de kleur groen is dat de kleding donker moet zijn, want dat reflecteert niet en geeft rust aan je ogen. Dat is heel belangrijk omdat chirurgen soms wel uren achter elkaar zeer geconcentreerd moeten werken. Op donker is bloed ook minder zichtbaar. Men heeft gekozen voor groen omdat deze kleur aan de voorwaarden voldoet.