Waarom is er oorlog in Syrië?

De maatschappij
Syrië, Oorlog, Arabische Lente, Willem Wever

Syrië is een land in het Midden-Oosten. Het ligt tussen Turkije en Irak in, is 4.5 keer groter dan Nederland en heeft meer dan 20.000.000 inwoners. Een groot deel van deze inwoners zijn in opstand tegen hun president, Bashar al-Assad. Maar waarom?

 

Arabische Lente

In 2010 begon de Arabische Lente. Dit klinkt als een vrolijke gebeurtenis, maar dat is het niet. In allerlei landen in het Midden-Oosten, bijvoorbeeld in Tunesië, Egypte en Marokko, begonnen inwoners met protesten tegen de leiders van hun land. Er worden heel veel verschillende redenen genoemd waarom de demonstranten de straat op gingen. Zo vonden de mensen dat ze onderdrukt werden, dat de verkiezingen oneerlijk waren en dat ze geen politieke vrijheid hadden.

 

 

Protesten

In Syrië begonnen de protesten in maart 2011. De eerste demonstranten gingen de straat op na een gebeurtenis in de stad Deraa. Een groepje kinderen zou zijn opgepakt omdat ze lelijke dingen over president al-Assad op een muurtje bij hun school hadden gekalkt. In Syrië is gevangenschap helemaal niet zo goed geregeld als in Nederland: de omstandigheden zijn slecht en gevangenen worden vaak gemarteld. De Syrische demonstranten protesteerden daarom eerst voor vrijlating van de kinderen, maar toen de kinderen waren vrijgelaten werden de protesten alleen maar groter. De Syriërs wilden meer vrijheid, een echte democratie (dat het volk zelf mag stemmen over wetten) en dat al-Assad zou opstappen.

 

 

Geweld

Maar al-Assad wil zijn leiderschap natuurlijk niet zomaar opgeven. Hij probeert de protesten, die nu nog steeds fel zijn, met geweld te stoppen door gebruik te maken van het Syrische leger. De demonstranten hebben wapens in handen gekregen, en proberen op hun beurt het geweld dat het leger van Syrië gebruikt te stoppen. Daardoor is het heel gevaarlijk in Syrië.

 

 

Gelijkheid van godsdienst

Toch was al-Assad niet alleen maar slecht voor de bevolking. Hij heeft nog veel aanhangers, onder andere omdat hij voor gelijkheid van godsdienst is. Dat betekent dat iedereen in het land mag geloven wat hij of zij zelf wil. De grote verdeeldheid binnen Syrië maakt de situatie nog lastiger. En daar niet alleen: de landen in de rest van de wereld weten niet zo goed welke kant ze moeten kiezen. Een ingewikkelde strijd dus, die hopelijk zo snel mogelijk en zonder al te veel geweld zal worden opgelost.

 

Bron: Sander van Hoorn, correspondent NOS

Wil je meer weten over Syrië? Kijk op de website van het Jeugdjournaal.