Waarom is de benzine nu zo duur geworden?

De maatschappij
benzine

Misschien heb je je ouders al horen mopperen over de hoge benzineprijs. Maar waarom is benzine zo duur?

Benzine wordt door een heel ingewikkeld proces van olie gemaakt. Olie komt op plekken in Zuid-Amerika, Noord-Afrika, Midden-Oosten en Rusland diep in de aarde voor. Er is niet oneindig veel olie in de aarde maar steeds meer mensen hebben olie nodig en daarom wordt benzine steeds duurder.

Er is dus niet oneindig veel benzine maar er zijn wel veel mensen die het willen hebben. Ze gebruiken het bijvoorbeeld om hun machines te laten werken of om spullen mee te vervoeren per vliegtuig, vrachtwagen of boot. Deze mensen hebben de benzine heel hard nodig en zijn dus bereid om er veel geld voor te betalen. Omdat zij er veel geld voor willen betalen moeten wij ook veel betalen voor de benzine die wij bij de pomp tanken. Benzine is in Nederland trouwens veel duurder dan in Duitsland of België. Dat komt doordat de overheid heel veel belasting heft over benzine. Twee derde van het geld dat wij voor onze benzine betalen verdwijnt in de schatkist.

In maart 2022 zijn de benzine prijzen ook flink omhoog gegaan, omdat een deel van onze benzine uit Rusland komt. Maar Rusland is een oorlog begonnen met Oekraïne en daarom heeft Nederland besloten om strengere regels tegen Rusland te stellen.