Naar vraag & antwoord

Hoe wordt het decor van een musical gemaakt? De maatschappij

Bekijk antwoord
Hoe wordt het decor van een musical gemaakt?
Hoe wordt het decor van een musical gemaakt?

Totho stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw waren decors van musicals eigenlijk vrij saai. De achtergronden waren plaatjes geschilderd op een platte achtergrond. Wel probeerden ze deze zo realistisch mogelijk te laten lijken door ze in 3d stijl te schilderen.

Later werden hele stellages gemaakt op toneel. Wanneer een grote musical wordt gemaakt, wordt al meteen gedacht aan hoe het toneel er uit moet komen te zien. Door zo snel mogelijk bezig te gaan met het ontwerp, sluit het decor het beste aan bij de musical.

Als alle ideeën klaar zijn, wordt er eerst een maquette gemaakt. Dit is een kleine uitvoering van het decor. Er kan dan nog gekeken worden of alles zo is als dat de regisseur en de producent willen. Pas als die het er mee eens zijn, wordt op echt formaat gebouwd.

De decors zijn meestal gemaakt van een combinatie van hout, papier-maché en diverse kunststoffen. Door met verschillende lampen op het decor te schijnen kan een decorstuk in meerdere scènes gebruikt worden.

Wist je dat een podium in een toneel vaak kleiner is dan dat het lijkt? Door het decor op een bepaalde plek te zetten en de vloer iets schuin te laten lopen zorgen decorontwerpers voor een vertekend beeld. Het lijkt dus heel groot, maar eigenlijk valt het wel mee!

Totho stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges