Hoe kunnen ze controleren of je in de auto je gordel om hebt?

De maatschappij

Met camera's langs de weg kunnen ze niet flitsen op gordels. Wel zijn er verschillende andere manieren om te controleren of inzittenden van een auto hun gordel om hebben. Met flitspalen of lasers wordt er gecontroleerd op de snelheid van auto's. Als een auto te hard rijdt en wordt aangehouden, wordt er direct ook op de gordel gecontroleerd. Als een auto wordt geflitst, is er op de foto ook zichtbaar of de passagiers gordels dragen of niet.

Soms wordt er ook wel gebruik gemaakt van mobiele camera's. Dan zit er iemand langs de weg die foto's maakt van alle auto's die voorbij komen. Daarna worden alle gemaakte foto's gecontroleerd en op die manier kunnen ze ook zien of de inzittenden hun gordel dragen. Als bij een van deze controles blijkt dat iemand zijn gordel niet draagt, krijgt diegene een flinke boete.

Gordels moeten altijd om in de auto. Dat is verplicht voor alle mensen die in de auto zitten. Voor je eigen veiligheid is het heel belangrijk om een gordel te dragen. Als je een ongeluk krijgt, verminder je de kans op zware verwondingen met veertig procent!