Hoe gaat TikTok om met mijn persoonlijke gegevens?

Hoe gaat TikTok om met mijn persoonlijke gegevens?
tiktok

Misschien ken je de app nog onder de naam ‘’Musical.ly’’, maar inmiddels staat de razend populaire hype beter bekend als TikTok. TikTok komt uit China, het is een gratis app waarmee je filmpjes kunt opnemen en bekijken. Je kunt bijvoorbeeld mee playbacken met je favoriete liedjes, of een grappige sketch opnemen. Je mag de app officieel gebruiken vanaf 13 jaar en ouder.

Momenteel is de app veel in het nieuws met de vraag: ''Hoe gaat TikTok om met mijn persoonlijke gegevens?''. Willem Wever zocht het uit. 

Algoritme 

Het is je misschien wel opgevallen dat de content die je op je TikTok ''Feed'' (de ForYou page) ziet, altijd goed bij je past. Als je graag slime video's kijkt zie je die waarschijnlijk veel, of als je van paarden houdt zie je veel paardenvideo's. Dit heeft te maken met het algoritme van de app. Het algoritme bepaald watvoor content jij te zien krijgt op bijvoorbeeld Instagram of TikTok. 

TikTok bestudeert de video's die geplaatst worden uitvoerig om vervolgens te kunnen bepalen waar de video wordt vertoond. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de omgeving, het geluid van de video of bepaalde make-up die je draagt. 

ByteDance

Het bedrijf achter TikTok is ByteDance, dit is een Chinees technologiebedrijf dat in 2012 is opgericht door Zhang Yiming. Er is niet heel veel informatie bekend over dit bedrijf, dat maakt het een beetje geheimzinnig. Het bedrijf is vooral gefocused op het bouwen van het perfecte algoritme. Om dit ''perfecte'' algoritme te bouwen is er héél veel informatie nodig, waaronder ook veel persoonlijke informatie. 

Persoonlijke gegevens 

TikTok verzamelt dus data om jouw ForYou page zo persoonlijk mogelijk in te richten. Bij het aanmaken van een account geef je TikTok bijvoorbeeld toegang tot je camera, microfoon, of contacten. Op basis van deze informatie weten ze best veel over de gebruikers. Het valt op dat TikTok meer data verzamelt dan bijvoorbeeld Instagram. Ook is het zo dat Chinese bedrijven jouw data eventueel moet leveren aan de overheid. In Europa zou dit eigenlijk bijna nooit gebeuren, dit heeft te maken met privacy. 

Hoe zorg je voor je eigen privacy?

Als je alleen op TikTok zit om filmpjes te kijken zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen.

  1. Gebruik je naam niet in je accoutnnaam
  2. Gebruik een ander e-mailadres 
  3. Geef de app geen toegang tot je camera en microfoon 

Door deze dingen te doen zorg je ervoor dat je een stuk anoniemer bent! 

Rate this article

  • love 24% love
  • lol 24% lol
  • omg 24% omg
  • pff 29% pff
Je hebt gestemd op 'lol'.
site-footer-logo