Waarom zijn er in Nederland geen vulkanen?

De aarde
Een vulkaan

Rook, lava, hitte... Vulkanen kunnen best eng zijn! Als ze actief zijn dan. Maar in Nederland hebben we helemaal geen vulkanen. Of toch wel?  Willem Wever zoekt het uit!

Tektonische platen

Een vulkaan is een berg die in verbinding staat met het binnenste van de aarde. Af en toe komt er materiaal vanuit het binnenste van de aarde door een vulkaan naar buiten. Dat noemen we een vulkaanuitbarsting. Op aarde komen vulkanen vooral voor in gebieden waar tektonische platen aan elkaar grenzen. Een tektonische plaat of schol is een stuk van de aardkorst. Je kunt het vergelijken met puzzelstukjes die samen de aarde vormen.

Spletem

De oppervlakte van de aarde bestaat uit zeven grote tektonische platen, en verschillende kleinere. Deze platen verschuiven in een zeer traag tempo, enkele centimeters per jaar. Aan de randen schuren en duwen de platen tegen elkaar. Er komen vulkanen voor op plaatsen op de spleten, omdat de platen elkaar daar omhoog of omlaag duwen. Als er zich een verschuiving voordoet van de platen, kan er een aardbeving ontstaan.

Gloeiende magma

Diep in de zee

In Nederland liggen geen actieve vulkanen. Wél is er een dode vulkaan genaamd de ''zuidwalvulkaan''. Deze dode vulkaan bevindt zich in de Waddenzee ruim 2 km onder het aardoppverlak. Deze vulkaan is inmiddels al 160 miljoen jaar niet actie. Ook in de landen rondom ons land komen geen werkende vulkanen voor. Heel vroeger had Nederland wel een werkende vulkaan. Deze Zuidwalvulkaan ligt nu goed verstopt, op meer dan 2000 meter onder de bodem van de Waddenzee, in de buurt van Vlieland. Je hoeft dus niet bang te zijn dat deze vulkaan zal uitbartsen. Ook Duitsland en Frankrijk hebben zulke slapende vulkanen. In Italië liggen eigenlijk de dichtstbijzijnde actieve vulkanen.

Ring van vuur

De meeste vulkanen vind je dus op de grens tussen twee platen. Langs de westkust van Amerika is een duidelijke grens. Hetzelfde is het geval in Australië en Azië. Er is een duidelijke grens langs Nieuw-Zeeland, boven langs Australië, door Indonesië, met een bocht ten westen van Thailand, onder het vasteland door naar Japan en naar boven in Rusland. Dit gebied wordt de "Ring of Fire", oftewel de "Ring van vuur" genoemd. Gelukkig ligt Nederland ver buiten deze "Ring van vuur"!