Naar vraag & antwoord

Waarom zijn er in Nederland geen vulkanen? De aarde

Bekijk antwoord
Waarom zijn er in Nederland geen vulkanen?
Waarom zijn er in Nederland geen vulkanen?

Fabienne stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Een vulkaan is een berg die in verbinding staat met het binnenste van de aarde. Af en toe komt er materiaal vanuit het binnenste van de aarde door een vulkaan naar buiten. Dat noemen we een vulkaanuitbarsting. Op Aarde komen vulkanen vooral voor in gebieden waar tektonische platen aan elkaar grenzen. Een tektonische plaat of schol is een stuk van de aardkorst. De oppervlakte van de Aarde bestaat uit zeven grote tektonische platen, en verschillende kleinere. Deze platen verschuiven in een zeer traag tempo, enkele centimeters per jaar. Aan de randen schuren en duwen de platen tegen elkaar. Er komen vulkanen voor op plaatsen op de spleten. Als er zich een verschuiving voordoet van de platen, kan er een aardbeving ontstaan.

In Nederland liggen geen actieve vulkanen. Ook in de landen rondom ons land komen geen werkende vulkanen voor. Heel vroeger had Nederland wel een werkende vulkaan. Deze Zuidwalvulkaan ligt nu goed verstopt, op meer dan 2000 meter onder de bodem van de Waddenzee, in de buurt van Vlieland. Je hoeft dus niet bang te zijn dat deze vulkaan zal uitbartsen.  Ook Duitsland en Frankrijk hebben zulke slapende vulkanen. In Italië liggen eigenlijk de dichtstbijzijnste actieve vulkanen.

De meeste vulkanen vind je dus op de grens tussen twee platen. Langs de westkust van Amerika is een duidelijke grens. Hetzelfde is het geval in Australië en Azië. Er is een duidelijke grens langs Nieuw-Zeeland, boven langs Australië, door Indonesië, met een bocht ten westen van Thailand, onder het vasteland door naar Japan en naar boven in Rusland. Dit gebied wordt de "Ring of Fire", oftewel de "Ring van vuur" genoemd. Gelukkig ligt Nederland ver buiten deze "Ring van vuur"!

Fabienne stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges