Hoe komt het dat er seizoenen bestaan?

De aarde
herfstbladeren in een bos

Seizoenen bestaan omdat de aarde scheef staat. Als je een lijn zou trekken van de Noordpool naar de Zuidpool, dan zou deze lijn scheef staan en een hoek van 23.5 graden maken. Dat betekent dat in de loop van een jaar, de hoeveelheid zonlicht die op de aarde valt op elke plek anders is. En daarom hebben we seizoenen.

In Nederland kennen we vier seizoenen; lente, zomer, herfst en winter. In de winter kan het ijskoud zijn, en in de zomer juist bloedheet. Maar hoe komt het eigenlijk dat seizoenen bestaan?

Schuine aarde

Als je een lijn zou trekken van de Noordpool naar de Zuidpool, dan zou deze lijn scheef staan en een hoek van 23.5 graden maken. Dat betekent dat in de loop van een jaar, de hoeveelheid zonlicht die op de aarde valt op elke plek anders is. En daarom hebben we seizoenen.

De aarde doet er 365 dagen over om één keer om de zon te draaien. Dat noemen wij een jaar. Een jaar is verdeeld in seizoenen. Veel mensen denken dat de reden hiervan is dat de aarde in de winter verder van de zon afstaat. Maar nee, de echte reden is dat de aarde schuin staat!

Een voorbeeld

Stel je een satéstokje voor op de barbecue: als je’m op het rooster legt en steeds netjes ronddraait dan zal het vlees overal even mooi bruin worden. Maar als je het stokje aan één kant optilt, dan wordt de bovenkant zelfs helemaal niet gaar! 

De hele dag donker 

Hoe dichterbij je bij de Noord- of Zuidpool woont, hoe meer verschil er zit tussen de seizoenen. Bijvoorbeeld in Alaska (helemaal aan de bovenkant van de aarde) heb je in de zomer 24 uur per dag zonneschijn maar is het in de winter voortdurend donker: bijna alsof je maar één dag en één nacht per jaar hebt. 

Een wereldkaart met de evenaar

Omgekeerde wereld

Wist je dat aan de andere kant van de evenaar (dus het onderste gedeelte van Afrika, Australië, Argentinië, enzovoort) de seizoenen precies andersom zijn? Als het hier winter is, is het daar zomer. En dat is logisch nu je weet dat de aarde scheef staat. 

Regenseizoen en droogseizoen

Als je in de buurt van de evenaar woont, dan zie je de zon niet zoveel bewegen op een dag, het lijkt bijna alsof hij stilstaat. De temperatuur op een dag verschilt niet zoveel want de zon staat steeds even ver. Daarom hebben landen in de buurt van de evenaar maar twee seizoenen – een regenseizoen en een droogseizoen. Maar de temperatuur blijft altijd ongeveer gelijk. 

Waarom staat de aarde schuin? 

Geen idee, maar gelukkig is het zo. Als de aarde recht zou staan, dan zouden landen rond de Noord- en Zuidpool het hele jaar lang in de kou en in het donker staan. En als de aarde nog schever zou staan, dan zouden er hele gekke dingen gebeuren met de seizoenen… Net zoals op de planeet Uranus. Daar duurt de winter 42 jaar en dan is het ook helemaal donker, brrr!