Hoe kan het ijs op de Noordpool smelten?

De aarde
ijsblokjes

Als je aan de Noord- en Zuidpool denkt, denk je meestal gelijk aan de koude temperaturen. De koude temperatuur zorgt er onder andere voor dat de dieren die daar leven, kunnen overleven! Zeehonden, ijsberen, Pinguïns en walvissen hebben hun lichaam aangepast naar de kou. Het is voor deze dieren dan ook gevaarlijk als dit ijs smelt. Helaas smelt het ijs de afgelopen jaren op een steeds sneller tempo, maar hoe kan dit?

Misschien heb je wel eens gehoord dat de aarde aan het opwarmen is, dit heeft te maken met de klimaatveranderingen. Klimaatveranderingen worden veroorzaakt doordat onze bevolking steeds blijft groeien. We doen bijvoorbeeld aan ontbossing (het weghalen van bossen en rijden bijna allemaal in een auto. Deze dingen zorgen ervoor dat de broeikasgassen stijgen, dit betekent dat de aarde en het water warmer worden.   

Ondanks dat het soms wel -20 kan zijn, smelt het ijs nog steeds. Hierdoor komt veel zoet water in het zoute water terecht en kunnen bijvoorbeeld vissen niet overleven. Vissen zijn voedsel voor verschillende dieren op de Noordpool en zij hebben daardoor minder te eten. Het is dus hartstikke gevaarlijk dat het ijs smelt!