Hoe vieren moslims het Suikerfeest nu met corona?
12 mei begint het Suikerfeest, dit is een feest om het einde van de ramadan te vieren. Een feest tijdens deze coronacrisis klinkt natuurlijk een beetje gek, is het nog wel een feest? Willem Wever stelde een aantal vragen aan iemand die meedeed aan de Ramadan.
De lekkerste recepten van het Suikerfeest vind je hier!
Hoe vier je/jullie het Suikerfeest normaal?
Het Suikerfeest wordt normaal gesproken gevierd na het eerste ochtendgebed in de moskee, [dit kan en mag ook thuis]. Na het gebed feliciteert iedereen elkaar dat ze een mooie vastenmaand achter de rug hebben. Dan gaat iedereen richting huis of schuift aan bij familie/vrienden en gaat dan pas écht ontbijten. De ontbijttafel staat dan vol met lekkernijen en vaak ook zoetigheid, vandaar de naam Suikerfeest. Leuk weetje, het Suikerfeest zou eigenlijk ‘’Ontbijtfeest’’ moeten heten, want dat is wat ‘’Eid el-Fitr’’ in het Arabisch betekent.
Op de dag van het Suikerfeest hebben kinderen normaal altijd nieuwe kleren aan. Ook krijgen ze geld en cadeautjes gedurende dag of ze nou mee gevast hebben of niet. Dit is ook de dag dat mensen bij elkaar op visite gaan om elkaar te feliciteren en samen lekker te eten.
Kun je wel familie uitnodigen nu?
Helaas kunnen we door corona geen familie uitnodigen. Maar gelukkig zijn er allerlei manieren waardoor we in contact met elkaar kunnen blijven. We kunnen appen en facetimen. En als ze elkaar zien, is het soms voor de voordeur of in de tuin met 1,5m afstand.

Kun je naar de moskee om te gaan bidden?
Nee, we kunnen dit jaar helaas niet naar de moskee om te gaan bidden, ondanks dat je nu wel met 30 man zou mogen bidden. Dus dit jaar is heel bijzonder om alle gebeden tijdens deze bijzondere maand, thuis te moeten doen.
Wat gebeurt er als je ziek wordt (corona) tijdens de ramadan?
In de Islam staat gezondheid staat boven alles! Als je ziek bent, dan mag je absoluut niet vasten. Alle zieken, ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die hun menstruatie hebben, voor hen is het niet verplicht en zelfs verboden om mee te vasten
Hoe ga je het dit jaar vieren? Wat is er dit jaar anders aan de ramadan voor jou?
Dit jaar is een bijzondere jaar, het vieren wordt heel anders. Bijna iedereen viert het met zijn eigen gezin of met de mensen met wie ze in quarantaine zitten. Dus geen opa’s en oma’s, ooms, tantes, neefjes en nichtjes. Vooral heel veel ouderen [opa’s en oma’s] hebben hier heel erg veel moeite mee, ze zijn gewend om omringd te zijn met familie en kleinkinderen. Nu is dat niet het geval. Dat is heel jammer en gek maar gelukkig is het nog wel feestelijk.