Naar vraag & antwoord

Hoe komt het dat je niet overal tegenaan loopt als je slaapwandelt? Het menselijk lichaam

Bekijk antwoord
Hoe komt het dat je niet overal tegenaan loopt als je slaapwandelt?

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Misschien heb je wel eens geslaapwandeld. Het is natuurlijk vreemd dat je tijdens het slaapwandelen niet alles ondersteboven loopt, of bijvoorbeeld van de trap valt.

Als je slaapwandelt, kun je best moeilijke dingen doen. Het kan goed dat je, al slapend, een boterham smeert en rustig opeet. Toch zijn eigenlijk alle dingen die je doet dingen die je automatisch kunt doen.

Tijdens het slaapwandelen reageer je heel makkelijk op je omgeving. Je loopt automatisch om obstakels heen en als het donker is, klik je het licht aan. Als iemand je echter vraagt om iets moeilijks te doen (bijvoorbeeld de hoofdstad van Griekenland noemen), kan het zijn dat dat niet lukt, terwijl je het eigenlijk wel weet. Hieruit blijkt dat je niet wakker bent, je kunt heel veel automatische dingen doen, maar als je na moet gaan denken loop je vast.

De meeste slaapwandelaars weten de volgende dag niet meer dat ze 's nachts uit bed zijn geweest. Pas als ze er door een ander aan herinnerd worden, komt de nachtelijke wandeling soms weer boven. Ook dit is een bewijs dat je verre van wakker bent als je slaapwandelt!

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!