Hoe komt een land aan zijn vlag?

Geschiedenis
De verschillende emoji's van vlaggen voor een wereldbol

Als een land nieuw gevormd wordt, of onafhankelijk wordt, is een van de eerste dingen die men doet het ontwerpen van nationale symbolen. Dit is een wapen (schild), een vlag en een volkslied. Vooral een vlag heb je nodig om in het buitenland te laten zien dat je er bent. Maar hoe worden deze vlaggen ontworpen?

Hoe dan?

Denk maar aan schepen, die in andere landen komen of aan sportwedstrijden zoals EK of WK. Maar hoe komt een land nu aan een vlag? In Europa waren vroeger vele koninkrijken, hertogdommen en andere vorstendommen. Sinds de riddertijd hadden al deze vorsten een wapen. Het land waar ze regeerden, nam dan vaak het wapen van de vorst aan als wapen van het land. 

Kleuren uit het wapen

In de meeste Europese landen werd dan een vlag verzonnen met de kleuren uit het wapen. Het wapen is vaak erg ingewikkeld, daarom koos men soms vlaggen met banen. Het ontwerp werd vaak gemaakt door een speciaal ingestelde commissie, maar soms ook door één persoon, een koning of president.

Vier verschillende vlaggen aan een lijntje

Landsvlag

Sommige landen zijn ontstaan na een onafhankelijkheidsstrijd. De strijders kiezen dan meestal al een vlag of vaandel om te laten zien dat ze niet tot het gewone leger behoren. Is het land eenmaal onafhankelijk, dan wordt die vlag, soms met kleine verandering, gekozen als landsvlag. Daarna wordt pas een wapen gekozen. Nederland koos zijn vlag al in 1572, lang voor het onafhankelijk werd. Hoe en wie die vlag gekozen heeft, weten we trouwens niet.

Betekenis van kleuren

Sommige landen willen niets met het verleden te maken hebben. Zij kiezen gewoon een vlag met de kleuren die iets betekenen, zoals groen voor de vruchtbaarheid van het land, geel voor zijn rijkdom en rood voor de strijdlust om het land te verdedigen. Of zoals Finland: een blauw kruis (voor de vele meren) op een wit veld (voor de besneeuwde vlakten).

Prijsvraag

Een andere mogelijkheid is een prijsvraag. Als het onafhankelijk worden zonder strijd gaat, heeft men alle tijd om een vlag en wapen te verzinnen. Ze schrijven dan een prijsvraag uit. Een commissie kiest dan het winnende ontwerp. In Australië moest zo'n commissie uit meer dan 30.000 ontwerpen een vlag kiezen. Bij die ontwerpen waren vele vlaggen met kangoeroes en koala's, maar die zijn niet gekozen!

Vlaggenboeken

Er zijn een heleboel landen. En elk land heeft zijn eigen verhaal, hoe die aan zijn vlag is gekomen. Allemaal net iets anders. Al de verhalen kun je meestal wel terugvinden in vlaggenboeken. Die zijn meestal wel in te zien in openbare bibliotheken.

De Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde heeft geholpen dit antwoord te geven.