Wat was de eerste bloem die groeide?

Dieren en planten
bloem eerst

In de lente zie je vaak dat er heel veel mooie bloemetjes gaan groeien. Maar welke bloem groeide er als allereerste?

Fossielen

Deze vraag is heel moeilijk te beantwoorden en weet je waarom? Bloemen worden heel moeilijk fossielen, ze vergaan te makkelijk. Een fossiel is alles wat is overgebleven van planten en dieren die vroeger hebben geleefd. Pluk maar eens wat bloemblaadjes van rozen en laat ze dan eens liggen. Je kunt zien dat ze heel snel uitdrogen en daarna kun je ze heel makkelijk verkruimelen. Daar kan dus geen fossiel uit ontstaan.

98 miljoen jaar oud!

Een fossiel van één van de oudste bloemen die we nu kennen is 98 miljoen jaar oud en is de Archaeanthus, wat Oude Bloem betekent. Deze bloem lijkt op de bloemen van de Magnolia.

Stuifmeel

Bloemen vormen moeilijk fossielen, maar de stuifmeel gemaakt door bloemen, kan juist makkelijk een fossiel worden. De oudste stuifmeelkorrels van bloemplanten zijn rond de 130 miljoen jaar oud (Onderkrijt) en lijken ook heel erg op die van de Magnolia.

Magnolia

Dus het is bijna zeker dat de eerste bloemen op die van de Magnolia leken. Magnolia bloeit in het voorjaar met prachtige bloemen, wit, roze of paars. Daarbinnen zitten heel veel meeldraden, die stuifmeel maken. Ook zit er heel veel vruchtbeginsel, die allemaal een vruchtje kunnen worden.

Geen gegevens

De bloemplanten die 130 miljoen jaar oud zijn betekent alleen dat de bloemen er toen waren. Daarmee kan niet gezegd worden dat ze toen zijn ontstaan. Het is wel bijna zeker dat de bloemen eerder zijn ontstaan, maar daar zijn nog geen gegevens van bekend.

Dino tijd

Bij een fossiel, Archaefructus (oude vrucht) is nog wel gedacht, dat die uit de Jura (Dino tijd) kwam, dus nog ouder, maar dat lijkt niet waar te zijn. Het fossiel komt waarschijnlijk ook uit het Onderkrijt, dus zo’n 130 miljoen jaar geleden.

Bron: Peter van Welzen, Naturalis