Naar vraag & antwoord

Waarom hebben we een zomer- en een wintertijd? De maatschappij

Bekijk antwoord
Waarom hebben we een zomer- en een wintertijd?

Jur Heinze stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

De wintertijd is eigenlijk de 'echte' tijd zoals we die met zijn allen hebben afgesproken. In de lente zetten we de klok een uurtje vooruit: de zomertijd. Niet overal op de wereld hebben ze de zomertijd ngevoerd, maar wel in heel Europa. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

In 1907 werd er in Engeland voor het eerst nagedacht over de zomertijd. De zon gaat in de zomer namelijk zo vroeg op en weer onder, dat het misschien handiger is om eerder op te
staan en eerder naar bed te gaan. Je hebt dan meer aan je dag en je hebt bijvoorbeeld minder energie nodig om 's avonds lampen te laten branden. Tot 1943 waren er in Nederland een paar
jaar waarin de zomertijd bestond, bijvoorbeeld tijdens de eerste en tweede wereldoorlog.

In de jaren '70 was er een grote oliecrisis op te wereld, waardoor iedereen zo min mogelijk energie wilde verspillen. In 1977 is daarom de zomertijd opnieuw ingevoerd. Tot 2010 blijft de zomertijd zeker bestaan. Daarna neemt de Europese Unie een beslissing of de zomertijd wordt afgeschaft of niet.

Wist je dat er een heel makkelijk ezelsbruggetje is om te onthouden wanneer de klok nu vooruit of achteruit wordt gezet? In het voorjaar moet de klok namelijk vooruit en in de winter dus achteruit!

Jur Heinze stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!