Waarom loopt de zee niet leeg?

De aarde
golvende zee

Hoe kan het dat het altijd lijkt of er geen water bijkomt of weggaat uit de zee? Willem Wever heeft het antwoord voor je!

Steen, zand en klei

De zee loopt niet leeg omdat er onder de zee alleen aarde is, alleen steen, zand en klei. De aarde heeft geen holte waarin de zee zou kunnen leeg lopen. Het water dat op het land valt, verdampt of gaat als beekjes en rivieren naar het laagste punt, en dat is de zee.

Waterdamp

De zee loopt ook nooit vol omdat er steeds ook weer water uit de zee in de lucht verdampt. Die waterdamp gaat als wolken door de lucht en komt op het land als regen of sneeuw. Dat water komt dan als rivieren terug in de zee.

Even vol

Dat is de waterkringloop. Daar zit een evenwicht in, en zo blijft de zee altijd ongeveer even vol.

een zwemmende schildpad

Pompen

Er zijn plekken op het land die lager zijn dan het zeeoppervlak. Uit de lage polders in Nederland pompen mensen het water naar de zee, met gemalen. Op andere plekken op de aarde is er geen uitweg naar de zee. Alle water stroomt naar het laagste punt, maar verdampt onderweg.

Zout

Soms is er dan nog een kleine binnenzee, die heel zout is. Een voorbeeld is de Dode Zee, tussen Israël en Jordanië. Die ligt veel lager dan de gewone zeeën. Dat soort zeeën bestaan alleen in woestijngebieden.

Deze vraag is beantwoord door: Arthur Oosterbaan, Conservator van Ecomare.